Ter hoogte van Ritsumasyl kruist De Haak om Leeuwarden het Van Harinxmakanaal via een aquaduct. Om het publiek kennis te laten maken met het aquaduct en dat stuk tracé heeft Leeuwarden Vrijbaan 400 meter van het aquaduct het Richard Hageman georganiseerd. Het concert was een unieke éénmalige gelegenheid.

Het aquaduct heeft de naam Richard Hageman akwadukt gekregen. Naar de geboren Leeuwarder die in de jaren ‘30 van de vorige eeuw in Amerika furore maakte als muzikant, orkestleider en Oscar winnend componist van filmmuziek.

Concert_Richard_Hageman_Aquaduct_2
foto Bert Magermans

De voorstelling begon met een optreden van pianist Frans Douwe Slot en tenor Rutmer de Vries. Zij brachten klassieke uitvoeringen van composities van Hageman. Vervolgens betraden Wiebe Kaspers en zijn jazzkwartet het podium. Het concert werd afgesloten met een optreden van de Zuid-Afrikaanse pianist Nico de Villiers. Deze in Londen woonachtige klassiek geschoolde musicus besteedt momenteel zijn doctoraalstudie aan het werk en het leven van Richard Hageman. Hij speelde samen met celliste Corinne Morris en sopraan Marie Vassilliou stukken van Hageman en illustreerde zijn muziek met bijzondere verhalen over het leven en het werk van Richard Hageman.