Nieuws 2

Ensemble Kox Koraal in Gertrudiskerk in Workum

Op Zaterdag 6 juni a.s. zal het Ensemble Kox Koraal in de Gertrudiskerk in Workum een uitvoering geven van het Requiem van W.A. Mozart.
Het Requiem is één van z’n meest indrukwekkende composities. In Workum klinkt niet de gebruikelijke versie met orkestbegeleiding, maar de meer intiemere versie met begeleiding van piano.hersenafwijking. Mobach Piano heeft voor het optreden een Yamaha vleugel geleverd.  

Het koor is Kox Koraal uit Amsterdam. Na de oprichting van Kox Koraal in 2000 werden jaarlijks Kerstconcerten in Westzaan, Amsterdam en vanaf 2005 ook in Doorwerth gegeven. Af en toe werd een gastconcert gegeven, zoals in Arnhem, Gennep en Heerenveen. Het programma was altijd zeer gevarieerd, en steeds onder de bezielende leiding van Martine Kox.

Uitgevoerd werden o.a. het Gloria van Vivaldi, de Krönungsmesse van Mozart, Oratorio de Noël van Saint Saens, delen uit de Petite Messe Solennelle van Rossini, Mis in D van Dvorak en het Requiem van Fauré. Solistische partijen werden door leden uit het ensemble vertolkt of door speciaal daartoe aangetrokken zangers, zoals sopraan Ruzanna Nahapetjan, tenor Jean-Léon Klostermann, en mezzosopraan Ellen Smit.

Naast het concert in Workum zal het Requiem nog worden uitgevoerd op 7 juni in de Zuidervermaning in Westzaan.
De solisten zijn Ruzanne Nahapetjan (sopraan), Ellen Smit (mezzosopraan), Roy Mononoetoe (tenor) en Ruben Chapp (bariton). De pianist is Peter Kranen en de dirigent is Martine Kox.

Aanvang: 20.00 uur
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 19.15 uur bij de kerk. Entree: € 10,–
Reserveringen via info@kox-koraal.nl

Opening Richard Hageman Akwadukt met Wiebe Caspers & Band

Ter hoogte van Ritsumasyl kruist De Haak om Leeuwarden het Van Harinxmakanaal via een aquaduct. Om het publiek kennis te laten maken met het aquaduct en dat stuk tracé heeft Leeuwarden Vrijbaan 400 meter van het aquaduct het Richard Hageman georganiseerd. Het concert was een unieke éénmalige gelegenheid.

Het aquaduct heeft de naam Richard Hageman akwadukt gekregen. Naar de geboren Leeuwarder die in de jaren ‘30 van de vorige eeuw in Amerika furore maakte als muzikant, orkestleider en Oscar winnend componist van filmmuziek.

De voorstelling begon met een optreden van pianist Frans Douwe Slot en tenor Rutmer de Vries. Zij brachten klassieke uitvoeringen van composities van Hageman. Vervolgens betraden Wiebe Kaspers en zijn jazzkwartet het podium. Het concert werd afgesloten met een optreden van de Zuid-Afrikaanse pianist Nico de Villiers. Deze in Londen woonachtige klassiek geschoolde musicus besteedt momenteel zijn doctoraalstudie aan het werk en het leven van Richard Hageman. Hij speelde samen met celliste Corinne Morris en sopraan Marie Vassilliou stukken van Hageman en illustreerde zijn muziek met bijzondere verhalen over het leven en het werk van Richard Hageman.

VIRTUOOS PIANORECITAL IN DOOPSGEZINDE KERK HARLINGEN

Op zondag 22 februari geeft de Georgische pianiste Ekaterine Vakhvakhishvili een pianoconcert in de Doopsgezinde kerk in Harlingen. Zij speelt daar de pianosonate nr. 32 van Ludwig van Beethoven en ‘Gaspard de la Nuit’ van Maurice Ravel. Een gedurfde keuze, want beide stukken vragen muzikaal en uitvoeringstechnisch het uiterste van de pianist. Zij zal de keuze voor beide stukken, evenals het verhaal daarachter, uitgebreid toelichten.

Zondag 22 februari dus, aanvang 12:00 uur in de Doopsgezinde Kerk te Harlingen. In de pauze de traditionele koffie, thee, koek en kersenbonbons. Alle details vindt u op www.koffieconcerten-harlingen.nl.

Ludwig van Beethoven schreef zijn sonate, opus 111, als afsluiting van zijn onderzoek naar de muzikale en technische grenzen van de piano. In dit stuk buit hij die mogelijkheden dan ook optimaal uit, een grote uitdaging dus voor de pianist.

Van Beethoven was toen al redelijk hardhorend, wat volgens sommige muziektheoretici te horen is aan de dissonanten in met name het eerste deel.

Maurice Ravel baseerde zijn ‘Gaspard de la Nuit’ (1908) op een gedichtenreeks van Aloysius Bertrand. De Russische componist Mili Balakirev had een paar jaar daarvoor een fantasie voor piano geschreven, die algemeen als vrijwel onspeelbaar werd beschouwd.  Ravel vond het een uitdaging een nog moeilijker stuk te schrijven. Met ‘Gaspard de la Nuit’ is hem dat volgens de muziekwereld uitstekend gelukt. De duistere sfeer van het stuk blijkt wel uit de benamingen van de drie delen: Ondine (de verleidelijke waternimf), Le Gibet (de galg) en Scarbo (half dwerg, half duivel).

 

Ekaterine Vakhvakhishvili is student aan het Prins Claus Conservatorium bij Paul Komen.

Voordat zij naar Nederland kwam, studeerde zij in Georgië, haar geboorteland, waar zij in 2010 afstudeerde. Zij gaf vele solo recitals en veel kamermuziekconcerten. Ook deed zij ervaring op in het spelen met orkest, zoals het Mozart pianoconcert nr. 23 en Beethoven concert nr. 3 met het Tbilisi Staatorkest. Zij nam deel aan een jong-talentenjacht in Georgië en won de tweede en derde prijs.

Paul Komen, Hoofd piano-afdeling klassiek van het Prins Claus Conservatorium: “Haar talent uit zich in een briljante beheersing van haar instrument en een muzikale diepgang die uitzonderlijk is. Haar temperament zorgt voor meeslepende uitvoeringen. Daarnaast is Ekaterine zeer gemotiveerd om het beste uit zich zelf te halen, wat er toe geleid heeft dat zij het afgelopen jaar een grote vooruitgang geboekt heeft.” Voor het komende studiejaar is zij dan ook toegelaten tot de Masteropleiding van het Prins Claus Conservatorium.

Ekaterine vertelt: “De reden dat ik naar Nederland kwam, was om mijn kennis, mijn muzikale ervaring uit te breiden. De jaren gaan voorbij en muziek is er voor mij altijd om meer te ontdekken. Ik wil graag op podia spelen, daar voel ik mij echt mezelf. Het is de beste manier om mijn gedachten, gevoelens en de muziek te delen met mensen, met het publiek. Muziek studeren in Holland, levert grote kansen voor mijn  carrière. Ik ben blij dat ik hier ben en probeer altijd mijn best te doen. Ik ben enthousiast, heb veel plannen en zal proberen om werkelijk een echt goede pianiste te zijn.”

Ekaterine is de winnares van de VNO-NCW Noord Talent Award 2011. VNO-NCW Noord reikt jaarlijks de Talent Award uit aan een jong talent uit Noord-Nederland dat uitblinkt op het gebied van muziek of dans. Het koesteren van cultureel talent is volgens VNO-NCW Noord essentieel voor een gezonde en bloeiende regio. Met de award en de studiebeurs willen zij hier een steentje aan bijdragen en de horizon van een groot talent verbreden.

Meer nieuws? Klik hier!

Prijswijzigingen en typfouten voorbehouden.