Nieuws 3

Pianolessen bevorderen leesonderwijs

  • Uit onderzoek van de Long Island University is gebleken dat pianolessen bij kinderen vaardigheden stimuleren die ook van pas komen bij het lezen. Twee klassen werden onderzocht, waarbij de eerste klas aan het begin al twee jaar lang pianoles kreeg en de kinderen uit de tweede klas nooit muziekonderwijs gehad hebben.
  • Volgens onderzoekers Joseph Piro en Camilo Ortiz van de amerikaanse universiteit zijn er overeenkomsten in hoe mensen muziek en teksten interpreteren. De pianolessen helpen hierdoor ook de ontwikkeling van hersengebieden die gebruikt worden tijdens het lezen.

Chi Coltrane geeft concert in Romein

Chi Coltrain speelt op een concertvleugel van Mobach Piano’s, foto: Harrie Muis

Begin oktober speelde in poppodium Romein zangeres en songwriter Chi Coltrane in een sfeervolle zaal. Alle bekende hits kwamen voorbij en de zaal kwam volledig los.

PromsNight met Cor Bakker

Onlangs speelde Cor Bakker in sporthal de Trije te Franeker samen met o.a. Madeline Bell, Bastiaan Ragas en Allard Buwalda op het jubileum van Chr. Muziekvereniging Advendo uit Franeker. De sporthal was voor deze gelegenheid speciaal omgebouwd tot concertgebouw. De naar Friesland afgereisde muzikanten brachten tezamen met de harmonie een afwisselend programma met klassiek, jazz, pop en Nederlandstalige hits.

Uitvoering van Wende Snijders op Seinpaalduin

Op de seinpaalduin locatie op Terschelling zong Wende Snijders in het kader van National Geographic Channel met het thema ‘aarde’.

Concert Valentina Tóth in Kubaard

Onlangs gaf Valentina Tóth een prachtig concert in het kerkje van Kubaard. Het concert was onderdeel van de reeks Kubaard Klassiek concerten. Tevens was er een gastoptreden van Machteld v.d. Wal op altsaxofoon.

9 april in Sneek: Hexagon Ensemble

Op 9 april a.s. zal het Hexagon Ensemble in theater Sneek in het kader van de SCEM concerten een uitvoering geven. Meer informatie is te vinden op de site van SCEM Sneek.

Fjouwerpianofjoer Sneek

Foto: Louis Straatman

In Sneek brande Fjoer op 7 en 8 juli. Op 7 juli om 19.00 uur werd winkelend Sneek verrast met de voorstelling ‘Fjouwerpianofjoer’ Op het Schaapmarktplein in Sneek stonden vier piano’s van Mobach Totale Piano Service. Hierop speelden veertig pianisten, leerlingen van docente Yvonne Boekema, in estafette een doorlopend muziekstuk geschreven door Michiel Merkies. De piano-estafette werd afgewisseld met een solostuk voor vier beroepspianisten: vier pianodocenten van het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk: Jan van der Linden,Wietse Marra, John Terwal en Yvonne Boekema. Jonge dansers van het Centrum voor de Kunsten  Ritmyk maakten met hun optreden dit FJOER compleet.

Vestival Vocaal 2011 in Naarden

Stichting Amateurkoor presenteerde op zaterdag 24 september 2011 in de vesting Naarden de eerste editie van het Vestival Vocaal. Onder begeleiding van een vleugel van Mobach Piano’s zongen meer dan 800 leden van de 30 Gooise koren gezamelijk meer dan 70 uitvoeringen. Bert Bruin maakte op YouTube de onderstaande reportage:

Concert Gauguin ensemble

Op zondag  22 april 2012 om 12.00u vindt er in de Doopsgezinde Kerk, Zoutsloot 50 in Harlingen, een  koffieconcert  plaats door het GAUGUIN  ENSEMBLE. Zij spelen werken van Brahms, Schumann en Poulenc.

Het GAUGUIN ENSEMBLE  bestaat al zeventien jaar en wordt gevormd door Yfynke Hoogeveen, klarinet en Loes van Ras, piano. Zij verzorgen regelmatig radio-opnamen, o.a. voor radio 4, voor de AVRO vanuit het Concertgebouw en voor de VPRO. Onlangs is een televisie opname gemaakt voor het programma Pavlov van de NTR, dat deze maand wordt uitgezonden. Zij zijn gevraagd om de taak van ambassadrices te vervullen voor de klassieke muziek in het Noorden van 2007-2010.

Yfynke Hoogeveen, geboren in Harlingen, studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. De opleiding tot uitvoerend musicus volgde zij aan het conservatorium van de Academie voor de Kunsten te Arnhem. Zij specialiseerde zich in kamermuziek en studeerde in 1998 af. In 2004 en 2008 volgde zij in Amerika lessen bij de eerste klarinettist van het Philadelphia Orchestra, die tevens  docent is aan de Juliard School of Music. Sinds 2006 werkt zij samen met organist Erwin Wiersinga en treden zij samen op in Nederland en Duitsland. Er is een cd van hen uitgekomen in 2008 (Schumann, Poulenc) en in 2010 traden zij op in Praag. De afgelopen jaren nam Yfynke deel aan het  Festival Litomysel (Tsjechië), Festival du Haut Limousin en Festival de Musique de Chambre te Lavaussau, beiden in Frankrijk.

Loes van Ras studeerde eveneens aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Al tijdens haar studie heeft zij zich voornamelijk toegelegd op kamermuziek en het begeleiden van studenten. Dit resulteerde in de functie van correpetitor aan het Prins Claus Conservatorium. Tevens begeleidde zij veel masterclasses. Zij heeft lange tijd als pianiste gewerkt in het Noord Nederlands Orkest en gaf veel concerten met kamermuziekensembles van dit orkest.

Het concert vindt plaats op zondag 22 april 2011 om 12.00 uur in de Doopsgezinde Kerk, Zoutsloot 50 in Harlingen. Kaarten: € 12,50, Vrienden € 10.-, kinderen € 5.- Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Wever (Voorstraat 26) vanaf donderdag 19 april en voor aanvang van het concert in de Doopsgezinde Kerk.

PIANORECITAL FRANS DOUWE SLOT IN DOOPSGEZINDE KERK

De Stichting Koffieconcerten Harlingen sluit op zondag 30 maart een succesvol muziekseizoen af met een boeiend pianorecital van Frans Douwe Slot. Voor de vaste bezoekers een bekende naam, vorig jaar was hij ook al in Harlingen te gast, samen met het Jongsma Trio. Het concert begint zoals gebruikelijk om 12 uur, met koffie, koek en kersenbonbons in de pauze.

De stichting wil samen met de bezoekers het concertseizoen feestelijk afsluiten. Daarom is er na afloop van het concert, zo rond half twee, voor ieder een glaasje en een hapje. Ook kan men kennis maken met de nieuwe bestuursleden.

Frans Douwe Slot is geboren op 13 mei 1983 te Stiens. Daar kreeg hij op zesjarige leeftijd zijn eerste lessen van dhr. H. Oosterhuis en vijf jaar later vervolgde hij zijn studie bij dhr. R. Ferwerda in Drachten, waarna hij met succes toegelaten werd aan het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen. Gedurende deze studie heeft Frans Douwe Slot een drietal docenten gehad. In de vooropleiding en de eerste twee jaar van de vakopleiding studeerde hij bij Klára Würtz. De laatste twee jaar van zijn studie aldaar vervolgde hij bij Tamara Poddubnaya en Nata Tsvereli. Deze drie docenten hebben hem een  grote diversiteit aan muzikale overdracht en pianotechniek bijgebracht. Hij soleerde met de pianoconcerten van Schumann en Grieg en won meerdere prijzen op  nationale en internationale concoursen.
Een slepende blessure, die bijna drie jaar heeft geduurd, weerhield Frans Douwe Slot er niet van zijn studie te vervolgen bij Klára Würtz op het Utrechts’ conservatorium. Tijdens zijn Master of Music verdiepte hij zich in de romantische periode en nam hij zijn eerste CD op, die zeer positief door de pers ontvangen werd. Zijn studies heeft hij cum laude afgesloten.
In 2009 deed hij zijn laatste ervaringen op aan de Franz Liszt Academy in Boedapest, waar hij heeft gestudeerd onder leiding van prof. Szokolay Balázs en nam in datzelfde  jaar zijn tweede CD op.
Vanaf heden is Frans Douwe Slot docent aan de Ferwerda Academie en is daar tevens opvolger van Rein Ferwerda. Naast de lespraktijk en concertpraktijk als solo pianist treedt Frans Douwe Slot ook op als kamermusicus. Hij speelde onder andere meerdere malen samen met Emmy Verhey

Volop muziek in glazen huis Leeuwarden

In het kader van de jaarlijks terugkerende actie van radiozender 3FM was het dit keer de beurt aan Leeuwarden om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Op een gezellig ingericht Wilhelminaplein waren DJ’s bezig met diverse artiesten de in grote getale toegestroomde mensen te verwarmen met prachtige muzikale klanken. Mobach Piano leverde een prachtige witte piano en zorgde dat deze gedurende de hele week de juiste tonen liet klinken. Diverse artiesten spraken lovende woorden over dit instrument.

Bel of mail voor meer informatie

Prijswijzigingen en typfouten voorbehouden.